Nu finns Edward Bloms älsklingsvin i Systembolagets beställningssortiment (n:r 74310)! Tidigare i somras for Edward till sin ungdoms Tyskland, där han lät blanda en cuvée enligt sina egna smaklökars och sitt doftsinnes preferenser.
Resultatet är en klassisk tysk Riesling som passar till nästan all mat – och inte minst som sällskapsvin: Edward Blom Riesling Trocken. Vinet är en hyllning till Edward Bloms farmors farfars far Isac Herzog, som odlade vin i Rheinhessen för nästan 200 år sedan.
Edward berättar gärna om varför han älskar just Riesling-viner:
”Som 19-åring studerade jag i Tyskland, mitt i de romantiska vindistrikten. Jag blev omgående förälskad i Riesling-vinerna med en syra som lekte på tungan och en fyllighet som fyllde min själ. Nu har jag åkt ner till Moseldalen, där jag då studerade, och komponerat ett Riesling-vin helt efter eget tycke och smak. Varje gång jag smakar det är det som att åka tidsmaskin till det underbara läsåret 1989/1990.
Min Riesling Trocken är ett torrt, men inte knastertorrt, lite spritzigt vin, med lätt fruktighet, lång eftersmak – och aningen blommor i doften.
Druvorna kommer inte från Mosel utan från Rhen, närmare bestämt från det anrika Rheinhessen. Just här ägde min farmors farfars far, Isac Herzog, en liten vingård i början av 1800-talet. Enligt traditionen ska han ha levererat vin till Napoleon. Mitt vin är en hyllning till Isac.”
Läs mer om Edwards fäbless för Rieslingviner här: http://www.edwardblom.se/2014/08/05/nar-riesling-ror-min-tunga-blir-jag-ater-18
Edward Blom Riesling Trocken går att beställa genom Systembolagets beställningssortiment (artikelnummer 74310) – antingen direkt i din butik, eller genom: http://www.systembolaget.se/Sok-dryck/Dryck/?varuNr=74310
Traditionella flaskor
Av tradition tappas Rhenviner i bruna flaskor och Moselviner i gröna. Det är platsen där druvorna odlats, och inte där cuvéen skapas, som räknas. Många producenter väljer idag gröna flaskor även till Rhenviner av estetiska skäl – men som gastronom och kulturhistoriker kan Edward naturligtvis inte acceptera sådana nymodigheter, utan har valt en klassisk, brun flaska.
Formarbetet är utfört av Pär Wickholm, som även formgett Edward Bloms aktuella kokbok Allting gott och alldeles för mycket (Norstedts). Etiketten har bokstäver i guldrelief, och vi anar att många kommer att välja att ge Edward Blom Riesling Trocken som ”gå bort”-present bara för den vackra flaskans och etikettens skull.
Porträttfotot på etiketten är taget i en vingård i Rheinhessen av Edwards hustru Gunilla Kinn Blom, som också varit med och valt ut vinet.
Familjevapnet på etiketterna
I Tyskland har i princip alla vinodlarfamiljer sitt eget släktvapen, och traditionellt har de prytt såväl husväggar som vinetiketter.
Vapenskölden på Edward Blom Riesling Trocken-flaskorna är det Blomska familjevapnet, som Edward antog för fem år sedan, utformat av den heraldiske konstnären Davor Zovko efter Edwards idéer (läs mer om vapnet här).
Lång släkthistoria med vin
Edwards farmors farfars far, Isac Herzog, bodde i den lilla byn Niederwiesen i Rheinhessen, sydväst om Frankfurt, i början av 1800-talet.
Isac Herzog drev ett litet jordbruk, som bland annat bestod av en vinodling samt ett litet tryckeri. Så det är ingen överdrift att säga att Edward Bloms Rheinhessen-vin vilar på en 200-årig tradition!
Länge kände Edward Blom bara till att han hade en massa bayerska bryggare som förfäder, vilket möjligen förklarade hans fäbless för öl. Men för ett tiotal år sedan mötte han direktören vid de Söderbergska stiftelserna D:r Edvard Söderberg, också han en ättling till Isac, som kunde berätta att denne varit vinodlare och till och med levererat vin till Napoleon. Isacs son Peder (född Moses) Herzog kom med tiden som bokbindargesäll till Sverige där han grundade Herzog & Söner, som utvecklades till landets största boktryckeri – men det är en annan historia.
Släkten Herzogs historia nämns för övrigt i ättlingen Gunilla Palmstierna-Weiss nyligen utkomna biografi Minnets spelplats (Bonniers) och även i hennes Sommar-program i P1 (1 augusti).
Rieslingvin utmärkt till all mat
Edward Blom Riesling Trocken passar som de flesta Rieslingviner till nästan all slags mat: fisk och skaldjur, fågel, grillat, grönsaksrätter, kräftor och naturligtvis på bufféer – ja, rentav på julbordet, som alternativ till öl och snaps. Det är även fantastiskt gott som sällskapsvin, gärna med söta kakor (som i Tyskland).
Läs gärna mer om de tyska Rieslingvinerna på Systembolagets hemsida: http://www.systembolaget.se/Dryckeskunskap/Om-vin/Tyskland-tar-sig-ton
Föredrar du rött vin? Prova Edward Blom Merlot Cabernet Sauvignon!
Iskallt under värmeböljor
Vanligtvis bör Edward Blom Riesling Trocken serveras vid 8–10 grader, för att få ut så mycket av smaken som möjligt. Men under heta sommarkvällar ska man göra som tyskarna gör och dricka det iskylt, bara några enstaka grader över 0 när man bär ut flaskan. Då slår det både öl och cocktails som svalkare.
Räktestat
Alla vita viner fungerar tyvärr inte med skaldjur, löjrom och gravad lax. Tillsammans med vissa viner kan det faktiskt smaka tran.
När Edward skulle åka till Tyskland för att ta fram vinet sa hans mor därför till honom: ”Det måste fungera med räkor, så att det inte blir som att dricka fiskleverolja!”. Så på väg till Mosellands vinprovningsrum i Bernkastel-Kues sprang Edward och Gunilla förbi ett stort Edeka (Tysklands svar på ICA) där en ask räkor inhandlades för ett särskilt ”räktest” på de olika vinkombinationerna under utprovningen. De tyska värdarna fann detta svenska ”Garnellentest” mycket exotiskt.
Edward Blom och vinmakaren Peter Meurer på Moselland i Bernkastel-Kues tar fram cuvéen.
Korta fakta om Edward Blom Riesling Trocken:
Systembolagsnummer: 74310 (beställningssortimentet)
Importör: janake wine group
Producent: Kollektivet Moselland
Vintyp: Qualitätswein
Druva: Riesling
Distrikt: Rheinhessen, Tyskland
År: 2013
Alkoholprocent: 12 %
Senaste kommentarerna