Poddepisod 52: Cava, tapas och en Edward på villovägar
av Gunilla Kinn Delikatesser Mat och dryck Podden Edward Bloms smörgåsbord Restauranger Vardagsliv VinHär finns veckans poddavsnitt för avlyssning: https://play.acast.com/s/edwardblom/0cdc8595-f07d-4110-8fa6-6bb32679862c
Poddinspelningen har filmats och går att – i en aningen längre version – beskåda här: https://youtu.be/ugI-3owOnUI
Var är Edward? Han har visst gått vilse bland studentflaken i Sommar-Stockholm – men Mats går det ingen nöd på eftersom han sitter på Cavabaren och väntar, med ett glas svalkande spansk vermouth med soda framför sig. Han får under tiden sällskap av köksmästaren Juan Torrens, som stolt berättar om sin fina sobrasada (mallorkinsk korv). Poddens första fem minuter är således på engelska.
Tillsammans försjunker Mats och Edward i sina minnen av spansk mat, så som den serveras i exempelvis Galicien, Barcelona och Baskien, exempelvis ”bikini” eller ”grillade sandvikare”, som Edward kallar dem. Mallorcas mat, som podden även tidigare varit inne på, är naturligtvis med till stor del.
Mats går igenom skillnaden mellan pintxos och tapas, och vad man måste tänka på om man ska beställa öl i Spanien. Friterad bläckfisk, boquerones och ännu mer sobrasada hamnar på bordet, vilket får de båda gastronomerna att både smaska och sucka av välbehag.
Podden handlar ju inte bara om mat och dryck utan understundom även om kulturhistoriska fenomen, och denna gång råkar Edward – av alla ämnen – komma in på mensurfäktningens ursprung, med anledning av att Mats minsann blivit klubbmästare i sin skytteförening.
Edward reder ut hur det går att kombinera längtan efter ängsblommor på tomten och hypokondri – det går inte alls, visar det sig, eftersom hypokondrin är välgrundad när det kan finnas smittospridande fästingar i trädgården.
Veckans lyssnarfråga handlar om vitlök och vitlöksmyter!
No comments yet.