Recept: Edward Bloms ”japanska” köttbullar

Skärmavbild 2017-01-26 kl. 17.17.46

Dessa recept finns (ännu) inte med i någon av våra kokböcker. De skapades den 25 januari 2017, sedan Edward fått i uppdrag av redaktionen för ”Breaking News med Filip och Fredrik” i Kanal 5 att till direktsändningen av programmet samma kväll skapa en japansk version av den förmodat helsvenska rätten köttbullar med mos, pressgurka, lingon och brunsås.

Köttbulleliknande rätter finns som bekant i många länder – frikadeller, polpette, meat balls, köfte et cetera – men från det japanska köket hämtade Edward inspiration från korokke, en slags friterade färskroketter.

Efter några timmar experimenterande i köket fick Edward fram köttbullar med japanska smaker och tillbehör, vilka tillagades och bjöds i programmet till de andra gästernas förtjusning.

”Jättegott”, sade Fredrik Wikingsson spontant. ”Det här är bland det godaste jag har ätit!” (och han är minst sagt kräsen vad gäller mat). Prova gärna själv att laga dem, med hjälp av recepten nedan!

Hela programmet går att se här (inslaget börjar vid ungefär 34:35): http://www.dplay.se/breaking-news/season-6-breaking-news-med-filip-fredrik

Skärmavbild 2017-01-26 kl. 18.04.55

 

 

 

Edward Bloms japanska köttbullar (eller ”svenska korokke”)

Färsingredienser:
500 g blandfärs av hög kvalitet
400 g potatis
1 ägg
½ dl grädde
½ gul lök
½ msk vetemjöl
½ tsk salt (mindre om du är japan)
1 tsk finmortlad svartpeppar
1 tsk finmortlad kryddpeppar
1 tsk japansk soja
ev. en knivsudd muskot

Till panering och fritering:
mjöl
1 ägg
pankosmulor (asiatiskt ströbröd)
olja eller annat fett för fritering

Gör så här:
Koka potatisen mjuk, mosa till potatismos. Låt svalna något.
Rör ihop alla färsingredienserna.
Forma köttbullar.
Rulla i mjöl, därefter i ägg, slutligen i panko.
Fritera köttbullarna gyllenbruna.

Serveras med:
Japansk pressgurka (kyuri asakzuke)*), lingon-teriyaki*), japansk majonnäs**) och tonkatsås (japansk hp-sauce)**).

*) Recept nedan.
**) Kan finnas i asiatiska/japanska butiker.

Edward Bloms japanska pressgurka (”svensk kyuri asazuke”)
Gurka
Risvinäger
Salt
ev. socker  (jag skippar det, men många gillar det sött)

Gör så här:
Skiva gurkan med osthyvel. Lägg helst på ett fat, med tyngd över, en halvtimme för att få ut vätskan. Tillsätt salt och risvinäger (samt eventuellt socker) efter smak.

Edward Bloms lingon-teriyaki
1/3 vitlöksklyfta, pressad
1 dl mörk sirap
1 dl japansk soja
½ dl vatten
1 ½ msk risvinäger
1 msk riven ingefära
2 tsk majsstärkelse
2 dl lingon

Gör så här:
Rör ihop allt utom lingonen, koka upp under vispning.
Häll i lingonen och mixa tills såsen blir helt slät.